Kwaliteitsindicatoren Vlaams Patiëntenplatform (VIP²)

patiëntgerichtheid meten

Het VPP (Vlaams patiëntenplatform) ontwikkelde een instrument om de patiëntgerichtheid van ziekenhuiswebsites te meten. Het is onderdeel van het Vlaams Indicatorenproject voor Patiënten en Professionals (VIP²), dat de kwaliteit van zorg in de Vlaamse algemene ziekenhuizen meet. Dit instrument bestaat uit een lijst criteria waarmee websites beoordeeld kunnen worden op de informatie die ze bieden over verschillende thema's:

  • Gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid
  • Algemene informatie over het ziekenhuis
  • Informatie over de kwaliteit van de zorg
  • Medische informatie
  • Informatie over de kostprijs van zorg
  • Informatie over privacy en patiëntenrechten
  • Interactiemogelijkheden van de website

Bron: www.vlaamspatientenplatform.be 

overzicht indicator

Hier vindt u alle informatie over de indicator patiëntgerichtheid ziekenhuiswebsites:

beoordeling

Aan hoeveel procent van de criteria voor patiëntgerichte informatie voldoet de ziekenhuiswebsite? Patiëntgerichte informatie is informatie die relevant en gemakkelijk vindbaar is voor patiënten.

Grafiek die aangeeft dat GZA aan 80,5% en AZ Lokeren aan 84,5% van de criteria voor een patiëntgerichte website voldoen. Dit is beduidend meer dan de mediaan van 70,3%.
De 95% interval balk geeft aan in welke range de scores van 95% van de Vlaamse ziekenhuizen zich bevinden. AZ Lokeren heeft de hoogste score en GZA bevindt zich ook in de top 20%. (De scores zijn een combinatie van de inhoud voorzien door het ziekenhuis en de technische implementatie van de website bouwer.)

Bron: www.zorgkwaliteit.be/comparison (Website beoordeling)

iedereen patiëntgericht

Niet enkel websites voor ziekenhuizen horen patiëntgericht te zijn. Mediwebs past deze principes van het Vlaams Patiëntenplatform toe op alle websites die ze binnen de medische sector ontwikkelt. We zijn er namelijk van overtuigd dat dit leidt tot goed toegankelijke websites.

Kris D'Aes

Specialist gebruiksvriendelijkheid en toegankelijkheid. Vraagtekens bij je bestaande website of plannen voor een nieuw project? Kris bekijkt graag samen met jou de mogelijkheden om tot een doordachte oplossing te komen.